2 Ekim 2011 Pazar

Kare As'ın Yeşilçam Filmlerindeki Yeri

Efendim, şimdi başlığı böyle koydum diye aklınıza hemen Türkan Şoray - Filiz Akın - Hülya Koçyiğit - Fatma Girik dörtlüsü gelmesin. Onların yeri Yeşilçam'da hep ayrıdır zaten de, ben şu pokerdeki Kare As'tan bahsediyorum.

Zibilyon tane Yeşilçam filminde görmüş olduğumuz üzere poker sahnelerinin vazgeçilmez kazanma repliğidir: "Kare As". Çoğu zaman hile hurda yolu ile oluşturulmuş olsalar da (ki en baba örneği, Kartal Tibet - Kadir İnanır ikilisinin “Bitirim Kardeşler” filminde Oscar'lık performans sergilediği poker sahnesi) asla Flush Royale tarafından geçildiğine tanık olmamışızdır. Artık söylenişinin zorluğundan dolayı mıdır nedir, senaristlerimiz o dönem yabancıydı Flush Royale'e. Nasıl olmasınlar, adı üstünde: "Flush Royale". Oysa “Kare As” daha bizden, daha cana yakın değil mi?

Genelde Kare As'ı elinde tutan abimiz, elin sonunda böyle yüzünde pis bir sırıtışla kartları masaya koyar, tepeden çeken kamera tüm As'ları net bir biçimde gösterene kadar parmaklarını kartların üzerinde gezdirerek kazanmanın zevkini çıkarırdı. (Kare As'ın sadece bir kez "Korkusuz Korkak"taki Bombacı Mülayim tarafından "5 As" ile geçilmişliği vardır ki, pokerde çığır açan bu olay, yine de onun bir "winner" olduğu gerçeğini değiştirmez.)

Yani kısacası "Kare As", filmlerde oyuncunun karizmayı tavana vurduran bir eldir abi. Siz hiç “Döper” ile potu kazanan bir Yeşilçam artisti gördünüz mü?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder